Drummer: Daniel van Dalen

Daniel van Dalen, geboren te Baarn.

Jeugd

Daniel kwam al op 5-jarige leeftijd in contact met muziek door zijn ouders. Vader en moeder zijn beiden klassieke muzikanten. Daniel luisterde o.a. veel jazz en wist binnen een korte tijd de nummers van ‘The Beatles’ mee te drummen. Hij kreeg zijn eerste drumstel van zijn ouders, waarna hij al op 6-jarige leeftijd op les ging bij drummer Joost Lijbaart. Gedurende zijn middelbare school periode speelde hij al mee aan diverse muzikale groepen en projecten zoals het ‘Antiphon Trio’. Ze wonnen hiermee de derde prijs op het ‘Prinses Christina Concours’.

Groei

Op 18-jarige leeftijd bracht hij zijn eerste officiële cd uit met de groep ‘Godfried!’. Het album ‘De Vijvervrouw’ is gebaseerd op de sprookjes van Godfried Bomans. Na de middelbare school speelde hij in de popgroep ‘Findel’, waarmee hij samen met de groep ‘Relax’ een clubtour deed door Nederland en Groot-Brittannië. Door zijn gedrevenheid en succes kwam hij in aanraking met de voormalige muzikale compagnon van Michael Bublé, Bryant Olender. In 2006 ging hij met deze man op tournee in Canada en studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam. Daniel kwam meer en meer in het jazz genre terecht. Zo trad hij regelmatig op in Leiden en leerde rond 2008 zangeres Zosja kennen in het jazz café ‘The Duke’. De muzikale klik tussen Zosja en Daniel was duidelijk aanwezig. Sindsdien treden Zosja en Daniel regelmatig samen op. Daniel behaalde als kroon op zijn artistieke werk in mei 2010 zijn diploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel speelt hij in het ‘Open Combo’ van het theater ‘De Engelenbak’. In dit theater begeleid hij diverse bekende Nederlandse kleinkunst- en theatermakers. In 2011 maakte Daniel nog een stap voorwaarts. Zo speelde hij in 2011 in het ‘M-Lab’ voor de musical ‘Spring Awakening’. Deze musical is een co-productie van ‘Joop van den Ende Theaterproducties’ en ‘M-Lab’. De musical is driemaal in de prijzen gevallen bij de Musical Awards. Tenslotte speelt hij regelmatig met de pop & soul formatie ‘Sven Hammond Soul’ die o.a. te zien waren bij het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’.

Terug naar de kern

Tegenwoordig is Daniel veel te vinden in de vele jazz clubs waar hij speelde met Morris Kliphuis, Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Maarten Hogenhuis, Reinier Baas en vele andere muzikanten. Kortom een enorm veelzijdige drummer. In 2012 hebben Daniel, zangeres Zosja El Rhazi, gitarist Lucas Meijers en contrabassist Theo Balbig besloten hun aandacht volledig te richten op de band ‘Zosja’. Wat betekent muziek voor Daniel? “Muziek betekent voor mij eigenlijk vooral dat je een soort tweede wereld van communiceren hebt met elkaar, op heel veel vlakken te vergelijken met hoe je met elkaar praat. Je kan laten horen dat je blij wordt van de ander en zelfs even een gemene ‘grap’ maken. Met fijne muzikanten spelen waarmee je over alles kunt ‘praten’ is een absoluut voorrecht en om daarmee je leven in te vullen is erg fijn.”

Zie ook: www.danielvandalen.com

Pieter Althuis, Bassist
Pieter Althuis, Contrabassist
Zosja El Rhazi, Zangeres
Zosja El Rhazi, Zangeres
Daniel van Dalen, Drummer
Daniel van Dalen, Drummer
Lucas Meijers, Gitarist
Lucas Meijers, Gitarist