Zangeres: Zosja El Rhazi

Zosja El Rhazi, geboren te Amersfoort. Haar roots liggen in Marokko, Tsjechie en Nederland.

Jeugd

Zosja El Rhazi groeide op in Drenthe en werd al vroeg door haar moeder (klassiek zangeres) enthousiast gemaakt voor muziek.
Ze zongen veel samen en haar moeder heeft haar ook piano leren spelen. Op 15-¬jarige leeftijd zong ze met haar zus in haar eerste band ‘Roots Encounter’.
In deze periode heeft ze zelf leren componeren. Rond 1999 besloot ze een acteursopleiding te volgen aan de Theaterschool in Utrecht. Rond haar 19e begon ze in diverse musicals en bandjes te spelen . Zo heeft Zosja op vroege leeftijd veel ervaring opgebouwd als entertainer, maar ook als zangeres.

Groei

In 2003 deed ze auditie bij Idols (eerste editie) en drong uiteindelijk door tot de eindrondes. Als afsluiting van deze periode gaf ze vier spetterende concertshows in Ahoy met andere Idols-finalisten. Daar op dat grote podium besefte ze dat ze van zingen haar vak wilde maken. Juryleden van de talentenjacht, Henkjan Smits en Eric van Tijn, erkennen haar talent en benaderden haar voor een eerste single genaamd ‘I’m Sorry’. Dit nummer was tevens de titelsong van de romantische filmkomedie ‘Phileine zegt sorry’. Vervolgens rondde Zosja haar opleiding aan het Conservatorium in Amsterdam af. In 2008 werd dit bekroond met een summa cum laude diploma waarbij zij als hoofdvak koos voor Jazz Zang en als bijvak Klassieke Zang. Tegenwoordig treed ze op in diverse acts en bands en is zij verbonden als hoofdvakdocente aan het Artez Conservatorium. Ze heeft met een reeks gewaardeerde musici gewerkt. Eén van hen is jazz pianist Frans Heemskerk, winnaar van de Johnny Kraaikamp Musical Award. In hem vond ze een belangrijke mentor. Samen traden ze op als duo in het VPRO-¬programma ‘Vrije Geluiden’ en op verschillende Jazz podia. Verder heeft ze gespeeld met o.a. de ‘Konrad Konselleck Big Band’ en het ‘Metropole Orkest’. Ze werkte samen met Sheila Jordan, Mark Murphy, Greetje Kauffeld, Bart Fermie, Ge Titulaer, Lydia van Dam en vele anderen. Muzikale inspiratie vindt ze in artiesten als Kurt Elling, Bjork, Radiohead en John Scofield.

Terug naar de kern

In 2010 richt zij haar Jazz Quartet ‘Zosja’ op. De zangeres mengt haar acteertalent met een enorme liefde voor het Jazz standard repertoire tot een unieke performance. “In muziek wil ik voelen, luisteren, ervaren, delen, spelen en ontdekken. Boeiende verhalen vertellen, contact maken met het publiek en de band waarmee ik samenspeel. Voor mij is muziek de ultieme manier om contact te maken met mezelf en de mensen om me heen. Steeds opnieuw zoekende naar eigenheid, puurheid en vrijheid. Magische momenten ervaar ik, als de muzikale ideeen samenkomen met de impulsen vanuit de tekst.”

Theo Balbig, Bassist
Pieter Althuis, Contrabassist
Zosja El Rhazi, Zangeres
Zosja El Rhazi, Zangeres
Daniel van Dalen, Drummer
Daniel van Dalen, Drummer
Lucas Meijers, Gitarist
Lucas Meijers, Gitarist